Ciklus Data Recovery

02.10 - 19.10.2009

Dalibor Martinis

Data recovery

Ciklus “Data recovery”
Serija radova koji se temelje na postupku povrata izgubljenih podataka. Baš kao i u slučaju gubitka podataka sa diska kompjutera koje je katkada moguće spasiti tek djelimično i raspršene izvan originalnih datoteka, ovim postupkom želim povratiti neke fragmente događaja ili situacija koje su se izgubile u našem sveopćem urbanom memory loss-u. Svako naknadno kontekstualiziranje događaja kroz njegovu interpretaciju i historizaciju bila bi manipulacija izgubljene zbilje. 
Umjesto opisa koji neki sadržaj smješta u povijesno vrijeme i prostor želimo proizvesti „pojavu bez konteksta koja se u cijelosti podudara sa stvarnim zbivanjem“ (Wallace Stevens). 
D.M.

Vječna vatra gnjeva (Eternal Flame of Rage) 
Projekt neregularnog privremenog spomenika
(Data recovery 2007-)

Projekt komemorira-rekreira akt pobune koja se sve učestalije zbiva u urbanim prostorima svjetskih velegradova, a gotovo se po pravilu iskazuje zapaljenjem automobila. Automobil se tu prepoznaje kao simbol zapadnog društva izobilja koje je sjajno kad obećava ali i crno poput izgorene olupine kad razočarava. Čini se da je baš zato ovom fragmentiranom, predpolitičkom i nepovezanom gnjevu zapaljeni auto potreban kao zajednički oblik.
Njemački filozof Sloterdijk govori o nemogućnost sabiranja i organiziranja aktualnih kvantova gnjeva i disidentstva, a pjesnik Enzesberger o članovima nemoguće internacionale. Iako zadnjih godina samo u Francuskoj izgori svakog dana prosječno 90 automobila ti događaji brzo ispadaju iz društvene memorije.

Umjetničkom akcijom paljenja automobila namjera nam je da posvojimo sve takve aktove iskazivanja nezadovoljstva, pobune i bijesa koji će se događati u budućnosti u različitim trenucima, na različitim mjestima. Smještajući ovaj čin u područje umjetnosti moći ćemo sve sljedeće paleži automobila razumjevati kao dio nekog, možebitno jasnije strukturiranog idejnog, metapolitičkog sklopa. Istovremeno, vraćamo izravno na asfalt i u društvenu memoriju sve one paleži automobila koje su se događale ili će se dogoditi u Bejrutu, Nablusu, Bagdadu, Parizu, Berlinu ili Beogradu.

JBT/PULA/1949
(Data recovery, 2008)
video-dokument performancea

12. 09. 2008. u 20h Dalibor Martinis obratio se Titovim govorom građanima Pule. S balkona Gradske palače na pulskom Forumu* Martinis je govorio o razvoju Istre i Slovenskog primorja, o uspjesima u ispunjavanju Petogodišnjeg plana, o IB rezoluciji i našim poteškoćama s istočnim zemljama.

(*Na istom mjestu spomenuti govor održao je 1949. godine Josip Broz Tito)

TV dnevnik 04. 09. 1974.
(Data Recovery, 2009.)
video, kolor, 22 min.

04. 09. 1974. Dalibor Martinis je snimio video „Mrtva priroda“ (c/b) koji prikazuje televizor na čijem ekranu se emitira TV dnevnik. 35 godina kasnije autor realizira TV dnevnik u kojem čita vijesti, točno po transkriptu originalne emisije od 04. 09. 1974.
Po tehničkim i medijskim karakteristikama, opremi, dizajnu i pratećim informacijama (burzovni indeksi itd.) TV dnevnik u potpunosti pripada današnjici, jedino sadržaj vijesti dolazi iz jednog vremena kojeg više nema, društvenog sustava i ideološkog sklopa kojeg više nema i države koje više nema.

Otvoreni kolut (Open Reel)
video, 1976.
4 min., b/w

Kamera na stativu povezana jc s video-rekorderom. Umjetnik sjedi ispred kamere. Nakon što uključi snimanje, prihvaća video-vrpcu koja se odmata s prvog koluta i prolazi preko magnetne glave video-rekordera i, umjesto na drugi kolut, obmata je oko svojc glave okrečući se na stolcu. Njegovo lice s vremenom je potpuno pokriveno video-vrpcom na kojoj je snimka njegova lica oko kojega se obmata video-vrpca na kojoj je snimka njegova lica oko kojega se obmata video-vrpca na kojoj je snimka njegova lica oko kojeg...

Dalibor Martinis „Simultaneous Speech“
(Data recovery)
video-dokument performancea (2008.), 27 min., 2009.

Uni-Theater, Universitätsstraße 31, 93053 Regensburg
di, 04.11. 2008. | 20.00 Uhr 
Theater-performance with Dalibor Martinis (Croatia)
also 12 Native Speakers from Regensburg
in co-production with donumenta

A Croatian speaker gives a speech, but 12 simultaneous translators do not translate him. Instead there is a concert of various politico-cultural speeches: a text of Fidel Castro in Hungarian, of Mao Tse Tung in French, of Osama bin Laden in Spanish, of Martin Luther King in Russian, from Gandhi in German, of Lenin in Turkish, of Joseph Beuys in Hindi, of Guy Debord in Greek, of Kasimir Malevich in Japanese, of Marcel Duchamp in Chinese, of Andy Warhol in Arabic and of Marinetti in Swahili. A speech opera. And a lesson in matter of language and ideology. About our all understandings and all our misunderstandings. Does Dalibor Martinis with its theatre performance give an ironical comment to the Babylonian language confusion in times of the EU enlargement? Is he comparing us to our mythical ancestors, who failed so magnificently with the building of the Babel tower?

Proleteri svih zemalja!
instalacija, 2009.
Zastava EU s izmjenjenom bojom (8x4m)