Красная звезда

22.04 - 06.05.2010

Milica Rakić

Izložba “Красная звезда” beogradske umetnice Milice Rakić, koja u svom radu prenosi subjektivno rodnu samoprezentaciju na širi društveno-politički kontekst, otvorena je od 22. aprila u Galeriji dr Vinko Perčić u Subotici.

Milica Rakić koristi vizuelni i audio arhiv za evokaciju kolektivnog sećanja na ideološki obojenu prošlost, propitujući genezu uspostavljanja društvenih i rodnih identiteta i njihovih međusobnih odnosa.

U dijalogu iz video rada Milice Rakić prisutan je svojevrstan sukob rodnih pozicija unutar jezičkog diskursa. Spajanjem fiktivnog neformalnog razgovora između muškarca i žene sa slikama iz političke prošlosti naglasava se uticaj ideoloških sistema moći na poimanje igranja rodnih uloga .

Rodjena 1972. godine, Milica Rakić ispituje u svom radu način na koji jezik i kultura oblikuju lični identitet.

Izlagala je na mnogobrojnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Medju njima su 31. Medjunarodni filmski festival u Monpeljeu, Filmski festival u Tirani, Transmediale.08, Kurye internacionalni video festival u Istanbulu, Visions in New York City u Macy Gallery u Njujorku, Medjunarodni festival video umetnosti "Videoholica u Bugarskoj, "Interzone: Gender" u galeriji Galženica u Zagrebu, “Pixxelpoint“ u Novoj Gorici, Alternative Film/Video u Beogradu, treće Medjunarodno bijenale umetnosti u Pekingu, “Carrefour2” u Kulturnom centru Srbije u Parizu...