Umetnik bez galerije je isto što i krompir bez friteze

28.01 - 26.02.2016

Goran Trbuljak

Goran Trbuljak
"Umetnik bez galerije je isto što i krompir bez friteze"
28.01.2016. - 26.02.2016.

Gosp.Goran Trbuljak, konceptualni umjetnik iz Republike Hrvatske rođenog u Varaždinu, diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti za zvanje slikar-grafičar i na Dramskoj akademiji, odsjek filmskog i televizijskog snimanja, gdje je i danas zaposlen kao redoviti profesor.

...radio kao grafički urednik i urednik fotografije u časopisu "Film", "Polet" te povremeno pisao o fotografiji, filmu i slikarstvu u časopisima "Danas", "Start", "Globus". Surađivao sa rediteljima Ante Babaja, Krsto Papić, Branko Šmid, Zvonimir Berković, Zoran Tadić.

...ono što je zanimjlivo u njegovom radu je širina umjetničkog i stručnog iskaza, koja ga ne sputava u promišljanju pojedine grane umjetnosti, nego ima pozitivan utjecaj na proširenje i mogućnosti uporabe različitih strategija i postupaka u kreiranju umjetničkih djela.

...bavi se problematikom figure slikara, koristeći slikarske materijale i pribore kao ready made u ironijskim konotacijama igre i vježbe, tako da na neki način on i dematerijalizira umjetničko djelo, gdje sam postavlja i neku vrstu prepreka.

...teme koja se provlače u njegovom radu su pitanja, tko je to umjetnik, ali i kakav sam ja to umjetnik, da li sam umjetnik onoliko koliko mi drugi to daju, konceptualne rečenice i izjave iz 1971 "s ovom izložbom ne želim reći ništa novo i originalno" , 73' "sama činjenica da je nekom data mogućnost napraviti izložbu je važnije od onoga što će na toj izložbi biti pokazano", ili iz 94' "star i ćelav tražim galeriju".

...njegovi radovi čine humor i samokritika, gde se pokušava odmaknuti od autonarcističkog pogleda na vlastitu poziciju unutar sustava.