Introspekcija

18.05 - 14.06.2019

Melinda Šefčić

dr. art. Melinda Šefčić rođena je 1986. godine u Subotici u R. Srbiji. 2006. godine upisala je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu smjer slikarstvo, a 2012. godine diplomirala je na diplomskom studiju slikarstva u klasi izv. prof. Zoltana Novaka. U svibnju 2018. godine doktorirala je na studiju slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u umjetničko-znanstvenom području na temu “Rehumanizacija i reestetizacija bolničkoga prostora - primjer likovnoga rješenja jednoga bolničkoga odjela.”, pod mentorstvom izv. prof. art. Svjetlana Junakovića i red. prof. dr. sc. Vere Turković.

Izlagala je na brojnim samostalnim izložbama od kojih se izdvajaju "Mirror of my Soul", u sklopu TEFAF festivala (Maastricht u Nizozemskoj), „Likovna umjetnost kao terapija“ u Galerija Bačva u HDLU (Zagreb), „Mirror identity“ u Gallery PRZYTYCK u Tarnogórskie Centrum Kultury (Tarnowskie Góry u Poljskoj), kao i na velikom broju skupnih izložbi kako u Hrvatskoj tako i diljem svijeta od Italije, Portugala, Grčke, Srbije, Makedoni, Indije, Njemačke, Francuske i SAD-a. U sklopu tih međunarodnih izložbu u Italiji je 2014. nagrađena za "Mirror of my soul" na "3 minuti per 30 articoli", festival DeltArte u Rovigo. Sudjelovala je na brojenim umjetničkim festivalima i rezidencijalnim programima u sklopu čega je izvela brojne umjetničke intervencije u javnom prostoru. Sudjelovala je na znanstvenim skupovima diljem Hrvatske te ima višegodišnje iskusto pedagoškog rada uz provođenje projektnih terapijsko-umjetničkih aktivnosti s djecom i odraslima.

Organizatorica je i moderatorica umjetničkog projekta C.R.T.A. od 2010. godine, dok je 2017. godine kroz EU projekt CreArt – platforma za povezivanje znanosti i umjetnosti realizirala projekt „Estetizacija i rehumanizacija bolničkoga prostora: Umjetnost kao terapija“ oslikavanja KBC Zagreb na lokaciji Rebro. 2018. godine bila je autorica i voditeljica te umjetnik sudionik projekta „Uzorna kaznionica“ koji se provodio u Kaznionici u Požegi, a bio financiran od strane Ministarstva pravosuđa RH. U 2019. godini slijedi joj organizacija i vođenje EU projekta CreArt 2.0. „Revitalizacija zatvorskog prostora umjetnošću“ u Zatvoru u Zagrebu poznatijem kao Remetinec, te projekt „Estetizacija i rehumanizacija bolničkoga prostora: Umjetnost u svrhu zdravlja“ u dječjim bolnicama u Zagrebu, sve navedene projekte provodi u partnerstvu s Hrvatskom društvom likovnih umjetnika (HDLU) čija je članica Upravnog odbora od 2014. godine. Također je član Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika od 2015. godine, te član HDLU od 2011. godine.